Friday, January 7, 2011

Feline Panleukopenia Virus

Feline panleukopenia (also called feline infectious enteritis, feline "distemper," and feline ataxia or incoordination) is a highly contagious viral disease of cats characterized by its sudden onset, fever, inappetence (loss of appetite), dehydration, depression, vomiting, decreased numbers of circulating white blood cells (leukopenia), and often a high mortality rate. Intrauterine (within the uterus) infection may result in abortions, stillbirths, early neonatal deaths, and cerebellar hypoplasia (underdevelopment of the cerebellum) manifested by incoordination (ataxia) in kittens beginning at two to three weeks of age. All members of the cat family (Felidae) are susceptible to infection with feline panleukopenia virus (FPV), as are raccoons, coatimundis, and ringtails, in the family Procyoniclae. Many excellent vaccines are available to protect cats against panleukopenia. In unvaccinated populations, however, panleukopenia remains the most severe and destructive disease of cats.

THE CAUSE. Feline panleukopenia virus is a very small and very stable virus classified in the parvovirus group. The genetic material of the virus is composed of a single"strand of DNA. The virus is highly resistant to most disinfectants ether, chloroform, acid, alcohol, and heat (56'C, or 132.8'F, for thirty minutes)but is susceptible to Clorox bleach. Replication (reproduction) of the virus in the host occurs in cells that are themselves actively reproducing.

OCCURRENCE AND TRANSMISSION. Although it can affect cats of all ages, feline panleukopenia is primarily a disease of kittens. The characteristics of the disease may vary considerably from population to population and from outbreak to outbreak. In susceptible populations, the disease may affect nearly 100 percent of individuals; in other populations, only a few animals may be affected. Panleukopenia rarely occurs in populations in which vaccination is routinely practiced.

There is a seasonality to the occurrence of panleukopenia that usually coincides with the production of new populations of susceptible kittens. This seasonal effect may vary according to geographic location. In the northeastern United States, most cases of panleukopenia are seen during the summer and early fall. However, outbreaks of panleukopenia may occur at any time of the year.

Transmission of FPV occurs most commonly by direct contact with infected cats or their excretions. During the early stages of the infection, virus is shed in feces, urine, saliva, and vomitus. In addition, fleas may transmit FPV from infected to susceptible cats during the acute stage of the disease. The virus may also be spread by contact with contaminated objects, such as food bowls, litter pans, bedding, and cages, or by persons (on hands or clothing, for example).

The remarkable resistance of FPV to environmental conditions requires thorough cleansing and disinfection of the premises before the introduction of new cats. Once infection with FPV has occurred on the premises, however, the infectious virus may persist for months to years. New cats should be vaccinated against panleukopenia at least two weeks before their introduction to infected premises.

PATHOGENESIS. The virus usually enters orally, with infection occurring primarily in the lymphoid tissues of the oropharynx (tonsillar area) and intestine. Within twenty-four hours of infection, virus is present in the blood, which distributes it throughout the body. Within two days of infection, nearly every body tissue contains significant amounts of virus. As circulating antibodies appear, the amount of virus present gradually decreases. Small quantities of virus may persist for up to one year in certain tissues, but the strong immune response of the host usually neutralizes the virus as it is shed, so that most persistently infected kittens are not infectious.

The most severely damaged tissues in the infected newborn cat are those undergoing rapid cell division -the thymus (lymph organ in the chest) and the cerebellum (rear of the brain). Cells of the small intestine, which have a slow turnover rate in neonates (newborns), are not damaged, although the virus is present within them. In older kittens, the development of the disease also depends on the reproductive activity of the various tissues within the body. Lymphoid tissues, bone marrow, and the surface cells of the intestine are the most severely affected.

CLINICAL SIGNS. The severity of the clinical signs exhibited can vary tremendously from case to case. Many cats undergo a subclinical infection and do not show signs at all; the only method of diagnosis would be viral isolation or serology (detection of antibody in the blood). Others may experience a very mild clinical infection, in which a mildly elevated temperature, slight inappetence, and a borderline drop in the white blood cell count are observed. in the "typical" case of panleukopenia, clinical signs develop suddenly. The animal may have a rectal temperature of 104oF or greater and may be severely depressed and not eating. Vomiting usually occurs, and severe diarrhea may develop in twenty-four to forty-eight hours. If vomiting and diarrhea continue, severe dehydration and electrolyte imbalances occur.

Affected cats often assume a typical "hunched" posture with the head between the forepaws. Sometimes the head will hang over a water bowl or food dish. They often act as though they would like to drink and may even take a lap or two of milk or water, but they are unable or reluctant to swallow. The hair coat becomes rough and dull and there is a loss of elasticity of the skin due to the dehydration. The third eyelid (the haw in the corner of the eye toward the nose) often appears. The abdomen is painful, and touching it will elicit a pain response. The lymph nodes in the abdomen are enlarged, and the digestive tract contains excessive amounts of gas and liquid. Cats that are not going to survive develop a subnormal temperature, with coma and death following in a few hours.

The mortality rate in an outbreak of panleukopenia may vary from 25 to 75 percent. Acute deaths may occur, with kittens showing no warning signs, often causing the owner to suspect poisoning. More commonly, deaths occur within the first five days of illness in uncomplicated cases, or later in cases subsequently complicated by other problems. if a cat survives the first five days of illness, and secondary complications such as bacterial infections or dehydration do not develop, then recovery should follow fairly rapidly. it usually requires several weeks, however, for the animal to regain its lost weight and condition.

Signs in kittens infected in utero or just after birth go unnoticed before sudden death, or until the development of ataxia at about two weeks of age when the kittens begin ambulating. The incoordination is exemplified by rolling or tumbling as the cat attempts to walk, by an involuntary twitching of the head, or by swaying of the body. If they are coordinated enough to obtain food, the kittens will survive; however, the ataxia will persist throughout life with little, if any, improvement or compensation as they grow older.

DIAGNOSIS. A presumptive diagnosis of feline panleukopenia can be made by the veterinarian on the basis of the history, the clinical signs, and the presence of leukopenia. The diagnosis can be confirmed by necropsy (autopsy) examination, virus isolation (growth of the virus in cells in the laboratory), identification of the virus in infected tissues, or by demonstration of an increase in circulating antibodies by testing paired (acute and convalescent) serum samples taken several weeks apart (the increase in antibodies indicates recent infection).

TREATMENT. Panleukopenia. normally has a high mortality rate, but with diligent effort and good nursing care this can often be reduced. The main objective is to keep the affected animal alive and in reasonably good health until the natural defenses take over (i.e., the appearance of antibodies and an increase in number of circulating white blood cells). Antibodies usually appear about three to four days after the first signs of illness; two to three days later, the sharp "rebound" in white blood cell number can be expected to occur. Thus, if the patient can be supported for five to seven days after onset of the disease, the chances of recovery usually are good. Veterinary supportive care is aimed at the vomiting, diarrhea, and dehydration, which may dangerously upset fluid and electrolyte balance, and at preventing secondary bacterial infections. Secondary viral respiratory infections are common complications of panleukopenia. The FPV infection may act to trigger a latent respiratory virus, such as feline viral rhinotracbeitis virus or feline calicivirus. Simultaneous FPV and respiratory virus infections usually produce a more severe illness than if either virus alone had infected the animal.

PREVENTION. There are several excellent vaccines available to immunize cats against panleukopenia. These vaccines are highly effective and produce long-lasting immunity. Because panleukopenia is an entirely preventable disease, one cannot overemphasize the importance of proper immunization.

Immunization should be initiated by the veterinarian when kittens are eight to ten weeks of age. A second vaccination should be given four weeks later. In areas where the prevalence of infection is high, and for maximal protection, a third vaccination may be indicated at sixteen weeks of age. if a kitten is twelve weeks of age or older at the time of initial vaccination with a modified livevirus vaccine, a booster vaccination need not be given until it is at least one year of age. Immunity produced by FP vaccines is long-lasting, perhaps for life. Revaccinations every year would not seem to be necessary from a scientific standpoint, but the vaccines are licensed for only 3 years' protection.

Immunity acquired from the queen via colostrum (initial breast milk) must be considered when establishing a routine vaccination program. interference by maternally acquired (passive) immunity is the most common cause of vaccine failure. There exists a direct correlation between the FPV antibody level of the queen at the time of birth and the duration of passive immunity in the kitten. This passive immunity, if of sufficient strength, will not only protect the kitten against virulent FPV but will also react with the vaccine virus and interfere with immunization. Vaccination must be performed after kittens have lost most or all of their maternally derived immunity.

The use of FPV antiserum (clear blood liquid containing antibody) to immunize cats passively is indicated if an unvaccinated animal has been exposed to the virus or is likely to be exposed before vaccine induced immune responses can develop. Antiserum is also indicated for colostrum-cleprived or orphaned kittens. The routine use of antiserum in unexposed kittens is not recommended, however; instead, kittens should be vaccinated during their first visit to the veterinarian's office, and revaccinated as indicated.

Thursday, January 6, 2011

My Lovely Oddybin . . .

Lama dah rasanya tak update blog ni..rasa lain je nak menaip balik..bhehehe..
Semalam ulangbulan Oddy yang ke-8..rasa macam dia still ada dengan aku dalam bilik nie..
Kadang-kadang aku keep bandingkan yang lain2 nie dengan Oddy,takde satu pun yang macam Oddy..
Hurmmm..bak kata seseorang tu "Oddy is Oddy,setiap kucing akan ada perangai dia sendiri.."
Now aku just harap,dengan masuknya tahun baru ni..semuanya akan berubah..tak sabar nk tunggu kedatangan anak-anak yang bakal menceriakan hidup aku balik..
Kawan pun dah semakin ramai..dan rata2,semuanya catslover..
Kalau nak isi kat entry aku kali nie,memang banyak dah catshow yang kitorang join..
Tak lama lagi Ej akan buat Grooming Service kat rumah..harap2 semuanya berjalan lancar..
Kat sini aku nak share beberapa gambar bakal anak2 baru kitorang..
Enjoy yourself!

Racoones Dazzling Berries Of Ciku-Kiwi

Multicoon Dazzling Citrus Of Ciku-Kiwi

Friday, July 30, 2010

Am i bad... (Kepemergian Lady Estelle Morgana)

The gray one..

Aku sangat2 sedih sekarang.. Hati aku ada macam2 perasaan..
Aku pun tak tau nak luah macamana..
Kisahnya terjadi pagi tadi.. Aku nak ke Banting untuk print gambar budak2 nie..
Aku masuk kereta,start and terus reverse.. Aku rasa korang dah boleh agak apa yang jadi kan.. Yup,aku terlanggar Morgana.. Bila aku pandang depan,dia dah menggelupur atas tanah.. Aku lupa yang Gana selalu ikut aku ke kereta.. Selalu aku pastikan yang dorang takde,tapi tak tahu kenapa aku cuai sangat pagi tadi..
Aku terus keluar kereta..menjerit panggil mak dan abah.. Aku dah menangis sekuat hati sambil pegang Gana.. Abah tolak aku,suruh masuk dalam rumah..suruh aku bawak mengucap banyak2.. Aku tak nak,aku tetap pegang Gana..darah makin banyak keluar dari mulut dia.. Sayang,maafkan papa..papa tak sengaja..
Bila tengok aku makin kuat menagis sampai jiran2 sebelah datang,abah paksa aku masuk dalam rumah.. Ya Allah,sedih dan peritnya hati aku masa tu Tuahn je yang tahu..sampai la ke saat aku menulis blog nie,airmata aku dah tak dapat dikawal buat masa nie..
Aku call Ej,aku betul2 tengah tak stabil.. Aku menangis tanpa berkata ape2.. Nasib Ej sabar,and cuba tenangkan aku.. Aku mula cuba tahan airmata aku.. Aku ambik baju aku,aku keluar dari bilik.. Aku terus balut Gana dengan baju tadi.. Aku gali lubang bersebelahan kubur Mika.. Airmata aku mengalir lagi.. Lepas aku tanam dia,aku terus duduk dalam bilik.. Aku tak tahu nak buat apa.. Fikiran aku kosong..
Dari tadi aku asyik terbayang Gana nak masuk dalam bilik aku..
Terbayang dia ikut aku ke kereta macam selalu.. Semua salah aku.. Aku cuai..
Aku tak dapat nak maafkan diri aku sendiri.. Gana,papa sayang sangat kat Gana..
Papa harap Gana happy kat 'sana'..
Ya Allah..kuatkan lah aku.. Aku tak mampu nak berdiri pun..
Aku rindukan Gana.. Setiap kali aku pandang Dastan,aku terus teringat kat Gana..
Dorang memang selalu berdua,sebab dorang adik beradik..
Aku adopt dorang dari sorang makcik kat bangi..yang memang dah tak nak jaga dorang..
Now aku just harap aku dapat jaga Dastan dengan baik..
Papa janji..

Wednesday, July 28, 2010

2nd International Catshow KKM Dataran Pahlawan Megamall Melaka

Hye semua..kat sini aku nak story sikit pasal our 2nd catshow..
Kitorang sampai Melaka dalam pukul 9.00malam pada hari sabtu tuh..
Kak Nurul dah tunggu kat D-PARADISE RESORT Alor Gajah..
Disebabkan Villa tuh boss Kak Nurul punya..kitorang boleh la bawak masuk kucing..bhehehe..
Lepas letak barang2,kitorang bergerak ke Bandar Melaka..
Kononnya nak cari la Dataran Pahlawan tuh kat mana..last2 sesat..bhahaha..
Lepas 1jam,baru jumpa tempat tuh..
Sampai kat villa balik dalam pukul 2.00pagi..terus pengsan masing2..
Aku la yang bangun paling cepat..dalam kul 6.00pagi,terus aku mandi dan siap2..
After groom budak2 tu,kitorang pun bertolak ke Dataran Pahlawan Megamall..
Kitorang sampai sana dalam pukul 8.30pagi camtuh la..
Kitorang jumpa ngan abang Syamsul kat parking..berkenalan kat parking..bhehehe..
Sebab kitorang je yang ada kat parking time tuh..
Ingatkan kitorang la yang paling awal..rupa2nya ada lagi yang dah datang and tunggu kat dalam dah..
And kat sini la kitorang kenal si kembar Ena and Sha..
Kucing dia nama Bella..memang cantik..putih berseri-seri!!Kagum tengok ouh..
Show kali nie tak banyak kucing macam kat Mid Valley hari tuh..tapi kucing2 kali nie,banyak yang terbaik dan cantik2!!!
Kira memang saingan tuh sengit sangat2 la..
Yang lagi best,dapat jumpa ngan kawan2 Facebook and PetFinder kat sana..
Macam kak liza(FB),Sha and Ena(PF),Shah(PF),Marissa(PF),Ejay(FB),Nazly(FB),Sein(FB),Kak Nurul(PF) and ramai lagilah!! Tak tertulis kat sini..uhuhuhu..
Akhirnya setelah dapat keputusan,aku sangat2 terkejut..
Sebab tak sangka Dizo dapat nombor 1 untuk Domestic Longhair Male Open..
Rasa berbaloi la jugak datang dari jauh..
Kiddo tak dapat pape kat show kali nie..mungkin sebab dia stress and tak selesa dengan keadaan kat situ.. Its okey Kid..papa sayang kamu!
Habis je show dalam pukul 6.00petang,kitorang terus gerak balik..
Memang sangat2 penat,kesian kat Ej drive non stop..
Sampai je umah kat Banting,terus pengsan dua2..
Bangun2 terus sakit kepala pagi tuh..

Sampai seawal 8.30pagi..time nie tengah vetting in..Dizo nampak cool macam dah biasa jewp..bhehehe.

Haaa..melihatkan pada cage nie,para pencinta kucing mesti tahu siapa punya kucing nie.. Mest la Pakcu!! Dengan DIY cage nya..bhehehe..nice cage!!

Siapa lagi kalau bukan si Dizo..

Yang nie nama dia Bella.. Owner dia si kembar Sha and Ena.. Bella dapat 2nd place untuk FO DLH.. Congrats!!

Si kecil nie namanya Mimie!! Comel sangat kan?? Pakcu jual dia on that day.. Ada la 1family nie beli.. Harap Mimie happy dengan tuan baru dia.. ;)

Yang nie nama dia Argo.. Sangat2 gorgeus dan besar.. Dia dah di neuter kan oleh tuannya a.k.a Pakcu.. Menang besar Pakcu kat catshow kali nie.. Tahniah!

This one dimiliki oleh Sein Abdul (FB).. Sangat2 tembam dan bersih kucing nie,nama dia Aman.. Dia dapat 2nd place untuk kategori Persian Exotic MO..
**kalau dah dinyatakan breed,itu bermakna kucing tersebut jenis kucing berbaka..
Pedigree katanya.. ;)

Kiddo De Kid.. Kesayangan papa.. Dia tak berapa ok that day.. Macam tak selesa dengan keadaan persekitaran kat situ.. Ada belon meletup2 bagai.. Dia asyik terkejut.. So,dia tak dapat apa2 on that day..

Dua2 pic diatas adalah kucing milik Nazly.. Dua2 sangat comel.. Aku sempat pegang si Miracle tuh.. Geram sangat2! Macam ice cream ouh.. Nasib tak terjilat..bhehehe.. Sorry Naz!
*NOTE- Best Persian Exotic
1st Persian Exotic K6
3rd Persian Exotic K6 (Miracle)

Pic sekitar waktu judging kucing2 tu..
Thanx to all KKM members..steward2 (Aiman and Nik)
To Smartheart and crew..thanx to them!!

Finally..Dizo dapat 1st place for DLH MO!! Congrats to Dizo..

*Nanti aku update lagi untuk Catshow kat Sunway Pyramid pada 8August nie..

Sunday, July 18, 2010

Sekitar Majlis Harijadi Nurul Qistina Sofea

Elin dan Razi a.k.a Baweng
*Dorang baru je kahwin..yang kecik tuh anak kakak kepada Baweng..Belum ada rezeki lagi nak dapat baby..Moga2 dorang cepat dikurniakan zuriat,untuk penyeri rumahtangga.. Amin.. :)

Diba,Dian,Kunja and Elin..

Yang nie kakak dan abang ipar aku..yang tengah tu anak dorang la.. Puteri Nur Izzati

Haikal Hakimi with his mom..
Mummy dia anak saudara aku,then Hakimi should call me Atok lorr.. :)

Diba,Dila,Dian And Echam..
*Dorang semua anak buah aku okey..bhehehe..

My Kak Long Family.. :)

Bihun Goreng,Nasi Impit,Rendang Ayam,Buah-Buahan dan Kuih Muih...
*Sedap memang sedap..tapi aku tak boleh makan banyak sangat..uhuhuhu..

Qistina and her mama..
*Mama dia tuh anak saudara aku yang sulung..dia dah ada 3 orang anak..
Semuanya perempuan..tapi..ada tapi ye..bhehehe..dia tengah pregnant dan sangat mengharapkan anak lelaki..doa2kan begitu lah hendaknya.. Amin..

Danish,Along,Qistina dan Nurul..

Seronok sangat dapat berkumpul dengan family bila ada majlis2 macam nie..
Aku memang rapat dengan family,cuma lately masing2 dah sibuk dengan kehidupan masing2..
Anak2 saudara yang sebaya aku semua dah kahwin dan beranak pinak..
Mesti korang wonder kenapa aku belum nak kahwin..
Bagi aku perkahwinan tu memerlukan ikatan dari dua jiwa yang dibawa ke akhir hayat,walau apa pun yang terjadi..
Mungkin belum sampai seru pada aku..dan buat masa nie aku tak nak ada sebarang komitmen..
Bukan senang nak berumahtangga,kena betul2 bersedia..
Aku pun masih tak stabil,apatah lagi nak hidup berdua..
Soalan2 sering diajukan pada aku,tapi aku tak kisah..asalkan aku happy..
Okey2,tukar topik..bhehehe..
Aku ada rancang nak buat family day untuk merapatkan semula ahli keluarga aku..
Kalau ada idea,hulur2 la kat sini ye.. :)
tapi kena buat something yang dorang boleh attend la..
Sebab dorang semua kan dah berkeluarga..
Tadi aku bagi Qistina coklat..banyak gila..aku sumbat semua dalam kotak hadiah..
Aku lupa nak tangkap gambar,sebab aku sendiri yang ikat kotak tuh yea..sangat cantik..bhehehe..
Si Diba pulak ajak pergi tengok wayang malam nie,tapi aku macam tak larat nak pergi..
Mahunya tak,masa beli hadiah tadi aku berlari-lari dalam hujan..
Dah berapa hari nie asyik hujan..
Tu yang aku rasa nak demam nie..*tension..!!

Esok pulak aku nak kena bangun pagi,sebab nak pergi ke Jabatan Imegresen..
Aku dengan Diba nak apply passport untuk ke Bandung oktober nanti..*cant wait!! :)
Aku just harap semuanya akan berjalan lancar..
Dengan nak buka petshop di Perak lagi..harap2 Tuhan permudah dan cepatkan semuanya..

Thursday, July 15, 2010

Ryoko De Icchi

Kiddo De Kid

Tasha De Angel Eyes (EJ)

Dastan De Warrior

Lady Estelle Morgana

Kippy De Notty

Prince Zuko

Tiger (In heaven)

Princess Kyoko (EJ)

Jillian De Gwen

Mikael Twin of Miko

*Maine Coon - Nama belum confirm.. ;)

Saturday, May 15, 2010

Ramalan Zodiak 2010

CAPRICORN (23 Disember-21 Januari)

Tugas-tugasmu agak terbengkalai, akibat fikiran dan perasaanmu yang lagi tak menentu. Sebelum terlambat dan kamu menyesal, cuba tetapkan deadline untuk dirimu sendiri. Dengan begini kamu akan terdorong untuk segera menyelesaikan masalahmu dan justeru itu berusaha untuk menyelesaikan kerja2 kamu.

Kesihatan: Stamina agak menurun.
Kewangan: Rajin menabung.
Asmara: Masih terngiang.
Keperibadian: Sebenarnya kamu adalah orang yang sangat berdedikasi dalam mengerjakan tanggung jawab yang kamu pikul.

AQUARIUS (22 Januari-21 Februari)

Hari ini kamu dihadapkan pada situasi yang mengharuskanmu mengambil keputusan dengan cepat tapi tetap harus adil. Kerana itu, jagalah kondisi tubuh dan terutama fikiran agar tetap fit, supaya tidak terpengarauh pada hal negatif yang membuat keputusan yang kamu ambil tidak optimis.

Kesihatan: Atur stamina agar selalu fit.
Kewangan: Kalau nak berbelanja, cuba list kan dulu apa yang nak dibeli.
Asmara: Saat marah, kawal emosi tuh yea.
Keperibadian: Kamu orang yang cukup berdikari, jadi jika ada hal-hal yang harus diselesaikan, kamu pasti boleh mengatasinya.

PISCES (22 Februari-22 March)

Jangan sembarangan cakap kerana apa yang kamu sampaikan boleh mengakibatkan sakit hati teman rapatmu. Dia memang sedia maklum dengan kebiasaanmu yang sering kelam kabut, tapi dalam hati dia tidak terima… Jadi cuba fikirkan dulu sebelum bercakap sesuatu.

Kesihatan: Jangan selalu makan di luar.
Kewangan: Masih cukup bagus.
Asmara: Kehilangannya membuatmu berubah.
Keperibadian: Jika berani buat, harus berani bertanggung jawab. Jangan lepas tangan setelah buat sesuatu.

ARIES (23 March-20 April)

Minggu ini ada banyak temanmu yang meminta bantuan kamu. Mereka melakukan ini kerana mereka percaya bahwa kamu memiliki kemampuan untuk membantu mereka. Akan tetapi, jangan kamu curahkan seluruh tenagamu untuk orang lain. tinggalkan pula untuk menjalankan tanggung jawab kamu sendiri.

Kesihatan: Biasa-biasa aja.
Kewangan: Pengeluaran cukup besar.
Asmara: Komunikasi tidak terjalin dengan baik.
Keperibadian: Kamu terkenal dengan sifatmu yang menyukai banyak kegiatan dan dengan senang hati membantu orang lain.

TAURUS (21 April-21 Mei)

Kalau ada rasa tak nak untuk mengerjakan suatu hal yang sebenarnya kewajibanmu, itu sebenanrnya disebabkan kerana rasa malasmu yang memang tak ada sebabnya. Kerana itu untk membangkitkan semangat kembali kamu perlu punya tekad kuat dan membuat target yang harus dicapai.

Kesihatan: Kalau sakit, jangan lupa makan ubat.
Kewangan: Berhati-hati kalau menyimpan wang.
Asmara: Dia diam tapi tetap memperhatikanmu.
Keperibadian: Memulai sesuatu memang paling berat, tapi kalau sudah sanggup mengatasinya, kamu jadi lebih bersemangat.

GEMINI (22 Mei-21 June)

ta lama lagi kamu akan melakukan perjalanan yang cukup jauh dan melelahkan. Tapi, kamu cuma sebentar saja di sana. Sekembalinya dari perjalanan itu kamu bakal dihadapi dengan tugas baru. Ternyata tugas tersebut merupakan hal yang sangat menyenangkan buatmu dan membuat kamu ingin menekuninya.

Kesihatan: Stamina lagi fit.
Kewangan: Agak berkurang.
Asmara: Bingung menentukan pilihan.
Keperibadian: Akhirnya kamu tahu apa yang kamu cari. Nah, itu kan yang buat kamu makin semangat!

CANCER (22 June-21 July)

Dalam situasi yang penuh konflik, sebaiknya kamu boleh meningkatkan toleransi atas perbezaa yang ada. Sering kali kamu ingin menampilkan apa yang kamu mahu saja, tapi tidak mengkomunikasikannya dengan baik. Hal inilah yang boleh jadi sumber konflik berpanjangan yang harus segera kamu sedari.

Kesihatan: Cukup berstamina.
Kewangan: Budget harus dikaji semula.
Asmara: Cukup berbunga-bunga.
Keperibadian: Biasakan untuk berkompromi dan tidak memendam apa yang kamu mahu sendiri.

LEO (22 July-21 August)

Ajakan teman untuk keluar sulit kamu tolak. Padahal banyak juga urusan pribadi yang harus kamu selesaikan. Untuk itu, lain kali lebih baik kamu menjelaskan padanya keadaanmu bahawa kamu juga sedang sibuk. Dia pasti tidak akan marah dan justeru menghargai keputusanmu.

Kesihatan: Bertenaga.
Kewangan: Sedikit menipis ye.
Asmara: Jangan berlagak takut laa.
Keperibadian: Kamu memang tidak mahu mengecewakan orang lain. Tapi jangan juga sampai merugikan dirimu sendiri.

VIRGO (22 August-22 September)

Perjuanganmu kebelakangan ini semakin menjadi-jadi bakal terbayar sudah. Akhirnya apa yang kamu harapkan ada di depan mata. Sekarang saatnya menikmati jerih payah selama ini. Jangan lupa juga ajak orang yang sudah banyak membantumu untuk menikmati saat2 ini.

Kesihatan: Kalau banyak sangat makan, badan boleh terasa berat.
Kewangan: Boleh enjoy, tapi tetap menyimpan.
Asmara: Rasa sayang boleh ditunjukkan dengan perhatian kecil.
Keperibadian: Jangan sukar memberikan berita baik. Semua orang dekatmu perlu tahu.

LIBRA (23 September-21 Oktober)

Ada seorang teman yang sangat mencari-cari perhatianmu. tidak ada salahnya kalau kamu melihat 'usahanya'. Akan tetapi, jangan sampai kamu terjebak dalam situasi yang membuatmu susah untuk melarikan diri. Apalagi kalau kamu sendiri memiliki banyak tanggung jawab yang harus segera diselesaikan.

Kesihatan: Biasa-biasa saja.
Kewangan: Sedikit boros.
Asmara: Belum ada masa.
Keperibadian: Pada dasarnya kamu adalah orang yang boleh diajak untuk bersenang-senang, tapi kalau dah badmood, jangan harap!

SCORPIO (22 Oktober-20 November)

Hati-hati, kadang-kadang kelebihan dirimu boleh jadi sumber kekuranganmu juga. Maksudnya, kalau kamu tidak pandai-pandai membawa diri, boleh jadi apa yang tadinya mahu kamu maksud untuk hal positif bersama, tapi kamu telah dianggap memaksa kehendak orang lain.

Kesihatan: Stamina cukup okey.
Kewangan: Belum ada pengeluaran besar.
Asmara: Tak kenal maka tak sayang.
Keperibadian: Setelah jatuh dari kegagalan, kamu cukup kuat untuk bangkit dan melangkah lagi.